FAQ

Zonder enige twijfel kan gezegd worden dat zonnepanelen dé investering zijn van 2019.

Wij zetten even op een rijtje voor u waarom dit zo is!

 

Je elektriciteitsfactuur daalt

Je elektriciteitsfactuur wordt drastisch verlaagd. Bespaar gemiddeld 800 €/ maand!

Je bent bovendien onafhankelijk van de steeds stijgende energieprijzen.

 

In 6 à 8 jaar terugverdiend

Je investering is in slechts 6 à 8 jaar terugverdiend!

 

Terugdraaiende teller

Wie VOOR eind 2020 zonnepanelen laat plaatsen, geniet nog voor 15 jaar van de ‘terugdraaiende teller’.

 

Marktwaarde van je huis stijgt

Bij renovaties helpen zonnepanelen om je EPC-score aanzienlijk te verbeteren en bijgevolg de waarde van je huis te verhogen.

Bij nieuwbouwwoningen helpen zonnepanelen om je EPB-score aanzienlijk te verbeteren.

 

Prijs gedaald en kwaliteit gestegen

De prijs van zonnepanelen was nog nooit zo laag, bovendien is de kwaliteit alleen nog maar verbeterd. Zonnepanelen hebben een levensduur van gemiddeld 25 jaar. Kan je nog een betere investering wensen?

 

Prosumententarief gedaald

Het prosumententarief is in 2019 met 8% gedaald t.o.v. 2018! Uw zonnepanelen zijn dus nog sneller terugverdiend dan voorheen.

 

Milieuvriendelijk alternatief

Door het gebruik van zonne-energie draag jij ook jouw steentje bij aan het milieu. Zonnepanelen produceren groene stroom EN ze zijn voor bijna 90% recycleerbaar!

 

Nog steeds niet overtuigd van het nut van zonnepanelen? Laat u dan overtuigen door onze specialist en vraag nu uw gratis afspraak aan! Contacteer ons op info@boonsolar.be.

Timing

  • Binnen 15 jaar moet elke woning in Vlaanderen een digitale meter hebben.
  • Tegen eind 2022 moeten alle bestaande prosumenten (= eigenaars van zonnepanelen) over een digitale meter beschikken.
  • Vanaf 1 juli 2019 zal er standaard een digitale meter geïnstalleerd worden: in nieuwe woningen, bij grondige renovaties, ingeval budgetmeter, bij nieuwe PV installaties of bij uitbreiding van bestaande PV installaties ≤ 10 kVA.

Gevolgen voor uw  rendement

Wie investeert of geïnvesteerd heeft in hernieuwbare energie, moet beloond worden en niet gestraft, vinden de VREG en de Vlaamse regering. Je rendement blijft dus zeker behouden!

Indien gewenst kan je er ook voor kiezen in het nieuw nettariefsysteem te stappen, waarbij je in plaats van het prosumententarief, nettarieven betaalt op basis van uw werkelijke afname van het elektriciteitsnet. Als je vooral verbruikt wanneer de zon schijnt, is dit voordelig. Zelfconsumptie wordt dus alsmaar belangrijker.

De komst van de digitale meter zorgt ervoor dat deze vraag niet meer eenvoudig kan beantwoord worden. Jouw meest voordelige situatie hangt namelijk af van verschillende factoren:

  • Je betaalt nettarieven op basis van het prosumententarief of op basis van jouw werkelijke afname van het distributienet;
  • De opbrengst van jouw zonnepanelen ten opzichte van je jaarlijks verbruik.

Met de simulator van de VREG kan je nagaan wat voor jouw situatie het meest voordelige telsysteem zou zijn.

Het reinigen van uw zonnepanelen zorgt voor een hoger rendement. Vuil kan in extreme gevallen voor een rendementsverlies van 15% zorgen! De bijkomende opbrengsten ten gevolge van het reinigen, overtreffen de kosten van een kuisbeurt.

Batterijen kunnen ervoor zorgen dat prosumenten hun eigen geproduceerde energie verbruiken op momenten dat er geen energieproductie is. Je slaat m.a.w. overtollige stroom op en gebruikt deze wanneer jou dat het beste uitkomt. Op deze manier kan je ervoor zorgen dat je geen netkosten meer moet betalen.

Vanaf 1 augustus 2019 kunnen eigenaars van zonnepanelen bovendien een premie tot 3.200 € ontvangen voor de installatie een zo’n huisbatterij.

Zelfconsumptie is de hoeveelheid elektriciteit die je onmiddellijk zelf verbruikt op het moment dat jouw zonnepanelen elektriciteit opwekken.

Zelfconsumptie wordt alsmaar belangrijker wanneer we naar een systeem gaan van de digitale teller in combinatie met het nieuw nettariefsysteem:

  • Op je zelfconsumptie zullen er geen kosten meer moeten betaald worden.
  • Op de elektriciteit die je opwekt en niet onmiddellijk verbruikt, zal je nettarieven (= distributie- en transportkosten) moeten betalen.

Met een digitale meter krijg je beter inzicht in jouw verbruik en productie en kan je het gebruik van jouw toestellen slimmer inplannen. Via aangepaste software kunnen toestellen geactiveerd worden precies op het moment dat er genoeg zelf opgewekte elektriciteit is.

  • Je kan je wasmachine, vaatwasmachine en droogkast beter overdag aanzetten als de zon schijnt in plaats van traditioneel gebruik te maken van het nachttarief.
  •  Als je een elektrische boiler of warmtepomp hebt, loont het de moeite om je installateur te contacteren. Deze kan de sturing van je boiler of warmtepomp bijstellen via een tijdschakelaar zodat je sanitair water overdag wordt verwarmd op het moment dat je zonnepanelen elektriciteit produceren.
  • Een grote impact op de zelfconsumptie wordt bereikt als er een thuisbatterij wordt geplaatst. Batterijen kunnen ervoor zorgen dat prosumenten hun eigen geproduceerde energie verbruiken. Op deze manier kan je ervoor zorgen dat je geen netkosten meer moet betalen.