Investeren in zonnepanelen blijft interessant

Vanaf 2021 maakt de terugdraaiende teller plaats voor de digitale meter. Maar ook dan blijven zonnepanelen een interessante investering, ook al zal de terugverdientijd iets langer zijn.

Waarom?
1) Je geniet van een subsidie tot max. € 1.500  op zonnepanelen;
2) én van een subsidie tot max. € 2.550 op thuisbatterijen;
3) Het prosumententarief valt weg;
4) Hoe hoger de mate van zelfconsumptie, hoe hoger uw besparing!

Belang van zelfconsumptie

Zelfconsumptie is de hoeveelheid elektriciteit die je onmiddellijk zelf verbruikt op het moment dat je zonnepanelen elektriciteit opwekken. Hoe hoger deze is, hoe minder distributie- en transportkosten je zal betalen, en hoe lager je elektriciteitsfactuur bijgevolg zal zijn.

Een hogere mate van zelfconsumptie kan je dus bekomen door: energie te verbruiken op het moment dat je zonnepanelen elektriciteit opwekken of een thuisbatterij te installeren, zodat je minder stroom op het net steekt en van het net haalt.

De premie van de overheid compenseert voor een stuk de overgang naar het nieuwe systeem. Maar vanaf 2021 zijn zonnepanelen het meest voordelig voor wie meteen zoveel mogelijk de energie kan verbruiken die hij opwekt, of voor wie ze kan opslaan in een thuisbatterij.

Voordelen van een digitale meter

De digitale meter wordt niet voor niets verplicht door de Vlaamse Regering. De meter bevat ingebouwde communicatietechnologie die jouw verbruik rechtstreeks naar je netwerkbeheerder stuurt en kan gelinkt worden aan apps op je smartphone of toestellen in huis. Dit helpt je om jouw energieverbruik in het oog te houden en zelf aan te sturen.

Wist je dat?

Binnen 15 jaar moet elke woning in Vlaanderen een digitale meter hebben. Bestaande prosumenten (= eigenaars van zonnepanelen) mogen een digitale meter weigeren tot 2025.

Vanaf 1 juli 2019 wordt er standaard een digitale meter geïnstalleerd: in nieuwe woningen, bij grondige renovaties, ingeval budgetmeter, bij nieuwe PV installaties of bij uitbreiding van bestaande PV installaties ≤ 10 kVA.

Tarieven vanaf 1/03/2021

De energieprijzen en de heffingen zal je betalen op basis van je werkelijke elektriciteitsafname. Je zal een vergoeding ontvangen voor je op het net geïnjecteerde elektriciteit, die niet per definitie gelijk is aan de prijs bij afname, maar een marktprijs die afhankelijk is van vraag en aanbod (ca. 0,03 € – 0,05 €/ kWh).

Je zal nettarieven (= distributie- en transportkosten) betalen op basis van je werkelijke elektriciteitsafname van het distributienet. Het prosumententarief valt hierdoor weg.

Je kan genieten van een subsidie op zonnepanelen en een thuisbatterij.

Subsidies zonnepanelen

Wie vanaf 2021 zonnepanelen laat installeren, kan genieten van een éénmalige premie. Deze premie bedraagt (in 2021):
– 300 €/ kWp, voor de eerste 4 kWp;
– 150 €/ kWp, voor de schijf tussen 4 en 6 kWp;
– met een maximum van 1.500 euro;
– en deze kan nooit meer bedragen dan 40% van de investeringskosten incl. btw.

Een van de voorwaarden is dat de zonnepanelen geplaatst moeten worden door een RESCert-installateur zoals Boon Solar.

Subsidies thuisbatterijen

Ook wie een thuisbatterij laat installeren, kan genieten van een premie. Deze premie bedraagt (in 2021):
– 300 €/ kWh aan batterijcapaciteit voor de eerste 6 kW;
– 250 €/kWh voor de schijf tussen 6 en 9 kWh;
– met een maximum van 2.550 euro;
– en deze kan nooit meer bedragen dan 40% van de investeringskosten incl. btw.

Voorwaarden zijn oa dat de installatie én aanvraag premie ten laatste in 2021 moet gebeuren en de thuisbatterijen geplaatst moet worden door een elektrotechnisch installateur zoals Boon Solar.

Ben je op zoek naar een betrouwbare partner voor de installatie van zonnepanelen en/of een thuisbatterij? Contacteer Lauren voor meer info: 053 39 75 94 of info@boonsolar.be